Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΠΟΙΟΝ ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ; ΕΛΑΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ


Μη μου πείτε ότι δεν καταλαβαίνετε ποιος είναι ο ...ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ που στέλνει τόσο εμπεριστατωμένη επιστολή στο TROKTIKO. Για σκεφτείτε λίγο. Δεν σας θυμίζει κάτι έντονα το γράψιμο. Για διαβάστε λίγο.....

Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010
"ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΔΜΗΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ MEDIALYSE ΑΕ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ"

"Αθήνα, 3-2-2009

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, το Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο να αναστείλει τη λειτουργία της Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης που ίδρυσε και λειτουργεί στην Οινούσα Σερρών, από τον περασμένο Νοέμβριο, η εταιρεία Medialyse ΑΕ. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι καταγγέλλονται παρανομίες, που σύμφωνα ...
με την αίτηση αναστολής ευνόησαν και στη συνέχεια επέτρεψαν την ίδρυση και λειτουργία της συγκεκριμένης Μονάδας, σε όλα τα στάδια της αδειοδότησης!
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Το καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης στη χώρα μας προβλέπει τρία στάδια αδειοδότησης. Η πρώτη άδεια που απαιτείται είναι η άδεια σκοπιμότητας, την οποία χορηγεί ο υφυπουργός Υγείας, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι ανάγκες ενός Νομού για θέσεις αιμοκάθαρσης – στην οποία υποβάλλονται οι ασθενείς τελευταίου σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας – δεν μπορούν να καλυφθούν από τις υφιστάμενες υποδομές (Μονάδες Τεχνητού Νεφρού σε Νοσοκομεία και Κλινικές, καθώς και προϋπάρχουσες Μονάδες Αιμοκάθαρσης, οι οποίες ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο). Στη συνέχεια, όποιος διαθέτει άδεια σκοπιμότητας ζητά άδεια ίδρυσης, εφόσον αποδείξει ότι διαθέτει το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό και μπορεί να εξασφαλίσει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για τη στέγαση της Μονάδας. Τελευταία χορηγείται η άδεια λειτουργίας, εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ενδιαφερόμενος – και ήδη κάτοχος άδειας σκοπιμότητας και άδειας λειτουργίας – έχει πράγματι ιδρύσει τη Μονάδα, καθώς και ότι αυτή πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, σε προσωπικό, κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό, κι εφόσον ο Υφυπουργός Υγείας εγκρίνει την επιστημονική διασύνδεση της Μονάδας με κρατικό Νοσοκομείο, το οποίο θα συνεπικουρεί τη Μονάδα σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως καταγγέλλεται, η Medialyse πήρε άδεια σκοπιμότητας για την ίδρυση της Μονάδας της στις Σέρρες τη στιγμή που είχε ήδη δοθεί τέτοια άδεια σε άλλη εταιρεία, και παρά την αντίθετη γνώμη της αρμόδιας 4ης ΔΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία είχε καταστήσει απολύτως σαφές ότι η ίδρυση μιας και μόνο Μονάδας στις Σέρρες, όχι απλώς είναι αρκετή, αλλά υπερκαλύπτει τις ανάγκες ολόκληρου του Νομού. Ωστόσο, ο Υφυπουργός Υγείας χορήγησε και δεύτερη άδεια (στην εταιρεία Medialyse) παρά την αντίθετη γνώμη της ΔΥΠΕ και χωρίς καμμιά αιτιολογία, γεγονός που καθιστά την εν λόγω άδεια παράνομη, όπως μας πληροφόρησαν οι νομικοί μας.
Αυτό όμως δεν ήταν παρά μόνο η αρχή. Στη συνέχεια, η Medialyse ζήτησε και πήρε άδεια ίδρυσης χρησιμοποιώντας συνταξιούχο ιατρό! Συγκεκριμένα, υπέβαλε στην αρμόδια Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών υπεύθυνη δήλωση ιατρού ότι δέχεται να αναλάβει την επιστημονική υπευθυνότητα της Μονάδας, ο οποίος όμως ήταν ήδη συνταξιούχος και δεν είχε, φυσικά, το δικαίωμα να επιτελεί καμμιά ιατρική πράξη, πόσο μάλλον να αναλάβει την επιστημονική υπευθυνότητα μιας Μονάδας Αιμοκάθαρσης.
Οι παρανομίες, όμως, όπως καταγγέλλεται, δε σταμάτησαν εκεί. Όταν η Medialyse ζήτησε την επιστημονική διασύνδεση της Μονάδας της με το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, ρωτήθηκε και πάλι η αρμόδια ΔΥΠΕ, η οποία επέμεινε στη θέση που είχε ήδη εκφράσει στο παρελθόν, ότι δηλαδή η ίδρυση μιας Μονάδας υπερκαλύπτει τις ανάγκες του Νομού. Ωστόσο, και πάλι ο Υφυπουργός Υγείας, χωρίς καμμιά αιτιολογία, χορήγησε – παρανόμως – την έγκριση διασύνδεσης.
Παρανομίες καταγγέλλονται και κατά τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας της Μονάδας της Medialyse, η οποία, προφανώς για να γίνει «οικονομικότερη» η κατασκευή, στεγάστηκε σε «κτίριο γραφείων», όπως αναφέρεται στην οικοδομική άδεια, ενώ ήταν εκ των προτέρων γνωστό στην Πολεοδομία της Νομαρχίας των Σερρών, που χορήγησε την άδεια, ότι στα «γραφεία» θα στεγαστεί Μονάδα Αιμοκάθαρσης (μάλιστα, αυτό αναφέρεται και στην ίδια την οικοδομική άδεια!).
Το τελευταίο στάδιο των καταγγελλόμενων παρανομιών, ωστόσο, είναι και το σημαντικότερο, καθώς αφορά την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Συγκεκριμένα, η ίδια υπηρεσία, η Πολεοδομία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών, η οποία ενέταξε σε συγκεκριμένη ρύθμιση την πρώτη Μονάδα που λειτούργησε στις Σέρρες (από άλλη εταιρεία, η οποία είχε καταθέσει πρώτη αίτηση) και της χορήγησε Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων και Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με βάση την οποία η Μονάδα εκείνη συνδέθηκε με τον κεντρικό αγωγό λυμάτων που καταλήγει στο Βιολογικό Καθαρισμό των Σερρών, αντίθετα, μέσα σε διάστημα ενός μόνο μήνα, άλλαξε γνώμη και εξαίρεσε από την περιβαλλοντική αδειοδότηση τη Μονάδα της Medialyse, με αποτέλεσμα η Medialyse να απορρίπτει, χωρίς επεξεργασία και χωρίς καμμιά παρακολούθηση, το σύνολο των υγρών αποβλήτων της σε τοπικό αποχετευτικό δίκτυο που καταλήγει σε χείμαρρο, κατ’ ευθεία παράβαση των όρων χρήσης που ισχύουν για τον εν λόγω χειμαρρικό αποδέκτη, και ο οποίος με τη σειρά του καταλήγει σε προστατευόμενη περιοχή NATURA!
Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται το συντομότερο δυνατό."

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
http://troktiko.blogspot.com/2010/05/medialyse.html





Κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει. Που θα μου πάει θα το βρω.
Πάντως για κουίζ δεν κάνει γιατί σύντομα θα το δείτε και σε site, θα το δείτε και σε τοπική εφημερίδα.
Τα σέβη μου στον ...ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ. Μπράβο ρε συ ωραία τακτική αλλά σε πήραμε πρέφα.